0

    Bezkontaktní teploměry a termokamery Fluke pro diagnostiku vytpápění a chlazení

    06.09.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Pro aktuální informace z této oblasti navštivte sekci Bezkontaktní měření teploty případně Systémové termokamery nebo nás kontaktujte.

    Publikováno 11.11.2008, Technický týdeník, č. 23

    Bezkontaktní teploměry a termokamery Fluke pro diagnostiku vytápění a chlazení 2008

    Bezkontaktní teploměry a termokamery Fluke pro diagnostiku vytápění a chlazení

    Brněnská obchodně inženýrská společnost TSI System působí na trhu více než 17 let v oblastech měřicích, zkušebních a laboratorních technologií. Již řadu let působí jako významný dodavatel bezkontaktní teploměrné techniky značky Fluke, která reprezentuje vedoucího světového výrobce v tomto oboru. Sortiment teploměrné techniky Fluke sahá od jednoduchých ručních přístrojů pro základní diagnostická měření, přes komfortně vybavené přístroje s řadou měřicích i vyhodnocovacích funkcí, až po termografické kamery pro komplexní diagnostiku elektrických, mechanických a tepelných zařízení.

    Technické parametry Fluke 561

    • Teplotní rozsah: -40 až +550 °C
    • Přesnost: ±1% / 1°C
    • Reprodukovatelnost: 0,5% / 1°C
    • Rozlišení displeje: 0,1 °C
    • Dosah: <500 mm
    • Optika: 12:1
    • Napájení: 2 baterie AA

    Princip měření

    Bezkontaktní měření teploty využívá fyzikálního jevu, kdy hmota vlivem tepelného působení emituje energii ve formě elektromagnetického záření v infračervené oblasti spektra. Přístroje a zařízení pro bezkontaktní měření teploty využívají moderní elektronickou instrumentaci s výhodami digitálního zpracování naměřených údajů. To umožňuje přesné, pohodlné, rychlé a operativní zjišťování teploty nebo teplotních změn a tendencí.

    Kombinovaný teploměr Fluke 561

    Pro topenářské a instalatérské aplikace může Fluke nabídnout infračervený a kontaktní teploměr Fluke 561. Ten slučuje dva způsoby měření teploty, které jsou potřebné pro většinu prací na topení, ventilaci, klimatizaci a chlazení, do jediného přístroje. Poskytuje jak bezkontaktní infračervené měření teploty, tak měření kontaktní, a vylučuje tak potřebu více měřicích přístrojů. Je rychlý, výkonný, snadno se používá, a tak šetří drahocenný čas i vynaložené úsilí.

    Infračervený teploměr Fluke 561 je robustního provedení, mechanická odolnost je zaručena pevnou konstrukcí s typickým žlutým pryžovým ochranným návlekem. Pro přesné zaměření je vybaven laserovým zaměřovačem. Emisivita se snadno nastavuje ve třech stupních pro přesnější měření na lesklých materiálech potrubí. Měřicí funkce MIN, MAX a DIF pomáhají rychle určit stav měřeného zařízení.

    Diagnostické termokamery Fluke Ti10/25

    Řada termokamer Fluke Ti10/25 je navržena zejména pro použití v termodiagnostice a prediktivní údržbě při všeobecné údržbě strojů, technologických zařízení a elektrických rozvodů. Velmi dobré využití má také při diagnostice tepelných nebo chladicích rozvodů a při zjišťování netěsností a stavu izolací. Termokamera zobrazuje snímek, na kterém různé barvy představují různé teploty. Takový snímek dovoluje rychle a jednoduše zkontrolovat povrchové teploty a identifikovat horká nebo chladná místa.

    Technické parametry Fluke Ti25

    • Teplotní rozsah: -20 až 350 °C
    • Přesnost: ±2% / ±2°C
    • Reprodukovatelnost: 1% / 1°C
    • Zorné pole: 23° H x 17° V
    • Rozlišení detektoru: 160 x 120
    • Rozlišení fotoaparátu: 640 x 480
    • Hmotnost: 1,1 kg

    Technologie IR-Fusion, kterou jsou termokamery Fluke Ti10/25 vybaveny, vedle infračerveného snímku současně digitálně zaznamenává také viditelný obraz a tyto obrazy spojuje, čímž výrazně zjednodušuje analýzu infračervených snímků. Software Fluke SmartView™, který je dodáván s termokamerou, představuje výkonný nástroj určený pro zobrazení termogramů, jejich úpravu, analýzu a tvorbu protokolů.

    Společnost Fluke nabízí širokou škálu měřicích přístrojů. Bezkontaktní teploměry a termokamery představují významný segment přístrojové techniky, která pomáhá při řešení problémů, které mohou vzniknout při uvádění do provozu a údržbě vytápěcích a chladicích systémů.

    Kontakt:
    TSI Systems s.r.o.
    Mariánské náměstí 1, 617 00 Brno
    tel.: 545 129 462, fax: 545 129 467
    info@tsisystem.cz