0

    Diagnostické termokamery Fluke řady TiR pro stavebnictví

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Pro aktuální informace z této oblasti navštivte sekci Bezkontaktní měření teploty, případně Systémové termokamery nebo nás kontaktujte.


    Publikováno 7. 9. 2007


    Technický týdeník, č. 23 a 26

     

    Článek z roku 2007 - Diagnostické termokamery Fluke řady TiR pro stavebnictví


     

    Pro diagnostiku ve stavebnictví nabízí společnost FLUKE speciálně upravenou řadu termokamer s označením Fluke TiR. Jejich konstrukce vychází z provedení termokamer Ti4X/T15X pro všeobecnou diagnostiku. Jsou však optimalizovány pro měření a detekci tepelných mostů, úniků tepla, vlhkosti, atp. Dokáží detekovat plíseň nebo odhalit vodu ve střešních izolačních systémech. Jsou také ideálním pomocnikem při energetických auditech.

    KONSTRUKČNÍ PROVEDENI A PARAMETRY

    Optimalizovaný teplotní rozsah od -20 do 100 °C a rozsah provozních teplot okoli od -10 do 50°C umožňují práci v exterierech i v topné sezoně v zimním období. Díky rozlišení až 240 x 320 pixelů, extremní citlivosti VOX senzorů (u nejvýkonnějších termokamer s 0.05°C) a neobvykle velkému barevnému podsvícenému LCD displeji s úhlopříčkou téměř 13 cm jsou přehledné a čitelně zobrazeny i ty nejmenší detaily v nepříznivých své telných podmínkách. Na displeji s aktuálním termogramem je navíc možně volitelně zobrazovat řadu dalších důležitých informací, jako je maximální nebo minimální teplota měřené scény, teplota místa pod kurzorem, střední, maximální nebo minimální teplota vyznačených ploch termogramu atp. Termokamery mají ergonomicky design, pohodlné zaostřování jedním prstem, bohaté menu pro výběr funkcí, vysokou citlivost a několik režimů zobrazen: Díky tomu, že objektiv je umístěn na kloubu otočném o 180°, je možné trvalé a pohodlné zobrazení i v komplikovaných prostorových podmínkach. Současti dodávky termokamer je programové vybavení SmarView. To umožňuje stažení naměřených termogramů z paměti termokamery do osobního počítače, jejich editaci, archivaci a export v běžných digitálních formátech. K dispozici je i uživatelsky konfigurovatelný protokol o měření. Termokamera je vybavena vyjímatelnou pamětí typu flash, která má kapacitu až 1 000 termogramů. Dvě napájecí baterie zajistí 6 hodinový nepřetržitý provoz. Termokamery mohou být rozšířeny o širokouhlé objektivy vhodné pro měření větších celků. Disponují až 8 násobným elektronickým zoomem.

    VYHODNOCENÍ NAMĚŘENÝCH DAT

    Termokamery jsou vybaveny vestavěným digitalním fotoaparátem a disponují převratnou technologií prolínání obrazů (Fusion Technology). Ta umožňuje 5 různých režimů zobrazování od obyčejné digitální fotografie přes prostý termogram až po zobrazení obrazu v obraze a uživatelsky řízené prolnutí infračerveného termogramu s fotografií ve viditelném světle. Diagnostické termokamery Fluke řady TIR pro stavebnictví nem spektru. K dispozici je přitom 8 různých barevných palet zobrazení. Standardni zobrazeni (IR) Standardní režim nabízí dvourozměrný infra- červený obraz rozložení teploty měřeného cile Poskytuje velmi vysoké rozlišení a indikuje i ty nejmenší nehomogenity teplotního pole. v obraze (až do 100 %). To usnadňuje přesnou lokalizaci problémových mist. Barevná signalizace (IR Visible Alarm) V tomto režimu jsou místa s uživatelsky nastavenými teplotami zobrazena jako barevný termogram v rámci standardní digitální foto- grafie ve viditelném spektru. Takto mohou byt zobrazovány plochy o teplotě nižší nebo vys- ší než jsou nastavené hranice. Zbytek sceny je zobrazen ve viditelném spektru, Režim obrazu v obraze (PIP) Umožňuje zobrazení barevného termogramu uvnitř digitální fotografie. Takové zobrazení souvislostí usnadňuje vyhodnocení vlastní- bo termogramu a usnadňuje dobrou orientaci v problemu i nezasvěceným osobám Prolinani alfa (Alpha Blending Umožňuje nastavit libovolný stupeň sytosti infračerveného termogramu v režimu obrazu Plně viditelné spektrum (Full Visible Light) Zobrazení standardni digitalni fotografie analyzované scény pro doplnění dokumentace, zprávy z měření atp. Stále rostoucí naklady na energie vyvolávají nejen potřebu nových stavebních technologií. které umožňují realizaci tzv. nízkoenergetic- kych objektů, ale nuti i uživatele a provozovate le starších objektů s energiemi lépe hospodařit S termokamerami dostávají energetičtí audito- ň, stavební společnosti i vlastníci nemovitostí výkonný nástroj pro odhalování a průběžné sledování stavu budov. Dnes již běžnou sou- části předávací dokumentace stavby je zpráva o termografickém měření, která dokumentuje kvalitu předávaného díla. Termodiagnostika tak chrání dodavatele i konečného zákazníka. Systematické sledování teplotních profilů včas upozorní na defekty, které vedou ke zvýšené spotřebě energie nebo které by mohly pi zane. dbání postupně vést k rozsahlým skodam.