0

    Tvrdoměry pro ložiskovou výrobu

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Pro aktuální informace o našem programu tvrdoměrů navštivte sekci Měření tvrdosti materiálů, případně nás můžete kontaktovat.


    Publikováno 16. 12. 2003, Technický týdeník, č. 50


    Tvrdoměry pro ložiskovou výrobu, článek 2003


    V současné strojírenské výrobě je nezbytná přímá znalost mechanických vlastností používaných materiálů. Tato znalost je zejména důležitá při používání materiálů při výrobě valivých ložisek, neboť ložiska představují jedny z nejvíce namáhaných součástí veškerých strojních zařízení. Zkoušky mechanické tvrdosti slouží k ověření finálně zpracovaných dílů ložisek.


    Tvrdoměry italského výrobce AFFRI se vyznačují unikátní a patentovanou konstrukcí měřicí hlavy a dokonalým zatěžovacím cyklem s obchodním názvem AFFRI SYSTEM. Z jejich širokého sortimentu tvrdoměrů pro měření všech technických materiálů představujeme přístroje vhodné pro měření tvrdosti výchozího materiálu pro ložiskové součásti. Ať už se jedná o surový materiál ve formě tyče, trubky, nebo hotové výkovky, je možné provést měření tvrdosti metodami Brinellovou nebo Rockwellovou. Pro tato měření je k dispozici tvrdoměr AFFRI 330 RSD s automatickým cyklem zátěže pro obě tvrdostní stupnice.


    Pro měření tvrdosti ve stupnici Super Rockwell na tenkých vrstvách ložiskových součástí lze použít modifikovaný tvrdoměr AFFRI 330 RSD. Pro přímé měření tvrdosti ve stupnici Vickers je vhodný stolní tvrdoměr AFFRI 270 VRS. Měřicí cyklus probíhá plně automaticky a umožňuje snadné a rychlé umístění zkoušeného vzorku a vyhodnocení jeho geometrických parametrů. Měření lze provádět opticky, digitálně nebo pomocí CCD kamery a počítače s programem pro automatické snímání.


    Pro počítačové vyhodnocování mikrotvrdosti je k dispozici program AFFRI EASYDUR. Ruční tvrdoměr METALTESTER s křížovým stolem a možností připojení k počítači pokrývá široké spektrum použití v ložiskové výrobě. Tento tvrdoměr je vybaven korekcí pro zakřivené povrchy, pamětí měření a základním statistickým vyhodnocením naměřených hodnot. Díky konstrukci koncentrující veškeré zkušební síly do měřicí hlavy v ose vnikacího tělesa je odolný proti vibracím a vhodný i pro práci v náročných podmínkách.


    Pro hodnocení geometrie vpichu materiálů jsou využívány mikrotvrdoměry, které umožňují měření mikrotvrdosti od HV 0,1 do HV 30 nebo od HV 1 do HV 120. Tyto přístroje pokrývají rozsahy zatěžování od nejnižších hodnot do vysokých, přičemž jejich nastavení je plně automatické. Tvrdoměry AFFRI představují moderní a výkonné přístroje, které efektivně slouží k monitorování kvality materiálů nejen v ložiskové výrobě, ale i v ostatních odvětvích strojírenství.