0

    Vysokorychlostní bezkotaktní teplotní řádkový skener Raytek MP150

    20.06.2024

    Nacházíte se v sekci Archiv článků a událostí. Pro aktuální informace z této oblasti navštivte sekci Bezkontaktní měření teploty případně Systémové skenery nebo nás kontaktujte.


    Publikováno 15. 7. 2008, Technický týdeník, č. 14


    2008 Vysokorychlostní bezkotaktní teplotní řádkový skener Raytek MP150

    Podrobnosti:


    Raytek letos uvedl na trh nový vysokorychlostní bezkontaktní teplotní páskový skener MP150. Tento nový produkt pracuje ve spojení s kompletní sadou aplikačního programového vybavení a poskytuje tak jedno z nejrychlejších a nejkomplexnějších řešení bezkontaktního měření na současném trhu.

     

    Přístroj MP150 se vyznačuje zcela novou elektronikou a optikou, má nový mechanizmus rotace a je vybavený vylepšenými komunikačními možnostmi. Díky těmto změnám dosahuje vyšší rychlosti skenování, která je až 150 Hz! Nový skener je tedy díky tomu dvakrát rychlejší než jeho předchůdce. Vysoká rychlost umožňuje řádkovému skeneru shromažďovat kompletní teplotní data i z nejrychlejších výrobních procesů. Při této vysoké rychlosti skenování se řádkový skener chlubí 256 datovými body ve zorném poli o šířce 90 stupňů. Když jsou požadovány vyšší počty vzorků za sekundu, může si uživatel nakonfigurovat páskový skener na rychlost 80 Hz nebo i nižší a sejmutí až 512 datových bodů.

     

    Tyto vlastnosti jsou dosaženy díky výraznému zlepšení optického rozlišení zařízení. Všechny modely skeneru pro nízké teploty, střední teploty a měření skelnými nabízejí optické rozlišení 150:1, zatímco vysokoteplotní modely skeneru mají rozlišení 100:1.

     

    Významnou vlastností skeneru MP150 je možnost komunikace pomocí rozhraní Ethernet TCP/IP, které je integrované přímo na základní desce. Díky tomu si může uživatel zvolit mezi připojením přes RS485 nebo Ethernet přímo na páskovém skeneru, bez potřeby externího rozvaděče nebo rozbočovače, jak je obvyklé u konkurenčních zařízení. Využitím stávající síťové infrastruktury lze páskovému skeneru přidělit individuální IP adresu a zajistit přístup z libovolného počítače v síti. Tato inovace má značný vliv na celkové instalační náklady, protože eliminuje potřebu dalších kabelů.

     

    Pro snadnou instalaci a zaměření je každý přístroj vybavený interním páskovým laserem, který přesně zobrazuje měřicí stopu páskového skeneru. Když páskový skener sbírá teplotní data, promítá laser na cílový objekt zřetelně viditelnou červenou linku. Kryt páskového skeneru současně chrání tento laser před drsnými podmínkami okolního prostředí.

     

    Kompletní sada programů DataTemp DP byla rozšířena pro využití výhod vyšších schopností pořizování dat a rozšířených komunikačních možností skeneru MP150. Kompletní programové balíčky umožňují uživatelům jednoduše a rychle nakonfigurovat systém tak, aby analyzoval teplotní údaje pro sledování a řízení fyzických výrobních procesů.

     

    Jako řádkový skener čtvrté generace od firmy Raytek si model MP150 vypůjčuje osvědčené vlastnosti od předchozích modelů. MP150 využívá stejný kovový plášť a vychází principiálně ze stejných mechanických komponentů jako předchozí modely. Důvodem je, že s tisíci nasazených přístrojů v nejdrsnějším prostředí, jaké si lze představit, prokázal páskový skener Raytek pozoruhodnou spolehlivost a odolnost.

     

    Hlavní vlastnosti MP150:
    - Maximální rychlost skenování zvýšena na 150 Hz
    - Skenování až 512 bodů na snímek
    - Rozlišení 150:1 u modelů LT, MT, GS
    - Vestavěné rozhraní pro komunikaci přes průmyslovou síť Ethernet
    - Zabudovaný páskový laser, plně chráněný krytem skeneru
    - Nový program DataTemp DP pro rychlou konfiguraci interních sektorů a analogových výstupů
    - Osvědčené vlastnosti řádkového skeneru Raytek:
    - Robustní kryt pro průmyslové použití
    - Spolehlivá schopnost komunikace přes RS485
    - 40 000 MTBF snímací motor bez kartáčků
    - Vyměnitelné okénko
    - Obousměrná digitální komunikace
    - Zabudované odvětrávání vzduchem a chlazení vodou
    - Kompletní sada programů pro mobilní průmyslové aplikace