Aktuální události

24.09.2019

Moderní technologie v farmaceutickém průmyslu 2019

Přijměte pozvání na exkluzivní konferenci. Brno 24.9.2019

09.10 - 13.10.2017

Pozvání na MSV 2017

Společnost TSI System se zúčastní Mezinárodního strojírenského veletrhu 2017 v Brn...

20.11 - 24.11.2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky I.

23.11 - 24.11.2016

13. Mezinárodní odborný seminář - Progresivní a netradiční technologie povrchových úprav

Konference s výstavou související laboratorní a měřicí techniky.

07.11 - 11.11.2016

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2016

Evropský kurz ultrazvukové diagnostiky v úrovni I v Česku

Zobrazit všechny události

2021 2020 2018 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002

TSI System podporuje nedestruktivní zkoušení, bezkontaktní měření a materiálové zkoušky

Druhé desetiletí svého působení na českém i slovenském trhu zahájila společnost TSI System rozšiřováním nabídky měřicích, zkušebních a laboratorních technologií. K tradičním oborům nedestruktivního zkoušení, bezkontaktního měření teploty a materialografie v loňském roce přibyly aktivity z oblasti bezkontaktních měření, které reprezentují systémy počítačového vidění, a z oblasti materiálových zkoušek.

Počítačové vidění jako součást průmyslového zpracování obrazu se díky moderním inteligentním kamerám stává technickým standardem, který přispívá ke kontrole jakosti. Materiálové zkoušky ve své plné šíři představují v dnešní době širokého uplatňování moderních materiálů nezastupitelné postupy, které slouží pro ověřování jejich vlastností a pro zjišťování kvality z nich vyráběných produktů.

V následujících odstavcích jsou uvedeny vybrané přístroje a zařízení z jednotlivých oborů, které reprezentují vysokou technickou pokrokovost celkové nabídky. Ucelený přehled o všech nabízených produktech je možné získat u společnosti TSI System.

 

NEDESTRUKTIVNÍ ZKOUŠENÍ
Společnost TSI System nabízí pro nedestruktivní zkušební metody ultrazvukové a vířivoproudé přístroje americké firmy Staveley NDT Technologies, kterou výhradně zastupuje na českém a slovenském trhu.

Návrh nového přístroje WorkStation 2000 byl řízen myšlenkou, aby se přístroj dal v čase rozvíjet, nikoliv aby postupem doby zastarával, jako jiná zařízení, jejichž stárnutí začíná v den jejich uvedení na trh. Základem této myšlenky byla idea odlišného uspořádání jednotlivých částí přístroje od typické přístrojové skříně, běžné u jiných produktů. Použitím nejmodernějších elektronických technologií bylo vyvinuto zkušební zařízení pro tři různé nedestruktivní metody.

Přístroj WorkStation 2000 může být výstižně popsán slovy: „Provedení podporuje funkci a funkce podporuje provedení“. Základní rám přístroje nese zdrojovou část, která je přizpůsobena jak síťovému tak bateriovému napájení. Pro vizuální komunikaci s obsluhou slouží velký 200 mm displej v elektroluminiscenčním nebo barevném provedení. Pro komunikaci se spolupracujícími zařízeními, jako jsou například externí zobrazovače, tiskárny, zapisovače a řídicí počítače, slouží řada standardních a zákaznických rozhraní.

Ovládání přístroje umožňuje uživatelsky výměnný řídicí panel. Jeho provedení může být specifické nebo univerzální. Pro uživatele používající převážně jednu zkušební metodu jsou určeny specifické panely, které mají tlačítkové funkce přizpůsobené konkrétní zkušební metodě. Pro ty uživatele, kteří zkušební metody často střídají, je připraven univerzální ovládací panel, jehož displej nadefinuje funkci ovládacím tlačítkům podle zvolené zkušební metody.

Zkušební metoda přístroje je určena vloženým zkušebním modulem, jehož výměna je velmi jednoduchá. Druh modulu určuje použitou zkušební metodu, jeho typ pak v rámci metody rozsah nabízených zkušebních parametrů. K dispozici jsou tři ultrazvukové moduly Sonic, čtyři vířivoproudé moduly Nortec a jeden modul BondMaster pro zkoušení kompozitních materiálů. Jsou to právě tyto výměnné zkušební moduly, které umožňují budoucí rozvoj vlastností přístroje WorkStation 2000.

Základní ultrazvukový modul Sonic 200 poskytuje možnosti standardního jednokanálového zkoušení, dvojitou bránu pro imerzní zkoušení, tloušťkoměrné funkce a úzkopásmově laděný zesilovač. Vyšší modul Sonic 210 má navíc funkci DAC, paměť hodnot tloušťky, potlačení koncového echa a referenční paměť. Špičkový modul Sonic 220 je díky svým dokonalým parametrům určený pro nejnáročnější aplikace, vyžadující vysoké zesílení při nízkém šumu.

Základní vířivoproudý modul Nortec 200 je jednokanálový, jednofrekvenční, má nastavitelné buzení, velký rozsah zesílení a je kompatibilní s většinou snímačů. Modul Nortec 210 umožňuje navíc připojení rotačního skeneru a má možnost měření vodivosti a tloušťky vrstev. Další v řadě, modul Nortec 215, má volitelný dvoufrekvenční provoz a modul Nortec 220 je plně dvoukanálový a dvoufrekvenční.

Pro zkoušení kompozitů je určený jediný modul BondMaster, který je však vybaven všemi používanými zkušebními metodami: rezonanční, impedanční i vazební.

 

BEZKONTAKTNÍ MĚŘENÍ
Do bezkontaktních měření, která společnost TSI System podporuje, patří dvě oblasti techniky: bezkontaktní měření teploty a systémy počítačového vidění. Obě oblasti přístrojové techniky mají společný jmenovatel: optickou soustavu objektivu, která určuje základní vlastnosti a použití těchto přístrojů. Zatímco počítačové vidění je většinou svázáno se sledováním průmyslových procesů ve viditelném spektru (i když jsou i „neviditelné“ aplikace), bezkontaktní měření teplot se bezvýhradně opírá o spektrum infračervené.

Bezkontaktní měření teploty
Společnost TSI System je již tradičním dodavatelem bezkontaktní teploměrné techniky značky Raytek. Sortiment nabízené bezkontaktní teploměrné techniky byl v poslední době rozšířen o světově unikátní teplotní zobrazovač ThermoView Ti 30, který je speciálně určený pro prediktivní diagnostiku, protože jedním z využití bezkontaktního měření teploty může být i kontrola stavu zařízení.

Změna teploty signalizuje postupně vznikající poruchy technologických zařízení, které tak mohou být zachyceny mnohem dříve, než se mohou projevit výraznými škodami. Pravidelně prováděné bezkontaktní měření teploty umožňuje minimalizovat náklady na opravy a s nimi i spojenou pracovní sílu díky tomu, že závady dokáže zavčas odhalit. Tato prevence zároveň pomáhá redukovat náklady na náhradní díly. Ve výrobě pak zamezuje výkyvům kvality a s tím souvisejícímu riziku ztráty části produkce.

Teplotní zobrazovač ThermoView Ti30 představuje přístroj nesmírně jednoduchý na obsluhu a přitom vynikajících technických i provozních parametrů.

Zobrazovač pracuje s technologií „Point-shoot-and-read“, což znamená „Zaměř, změř a zjisti“. ThermoView Ti30 má tvar větší pistole o hmotnosti 1 kg, takže se s ním velmi snadno manipuluje. V přední části je objektiv, v zadní pak displej. Na něm je vidět teplotní obraz měřeného objektu v několika režimech zobrazení společně s dalšími parametry. Na displeji se přitom zobrazuje i „zaměřovací kříž“, umožňující přesné odměřování teploty v daném místě. U displeje je trojice provozních tlačítek, další ovládací prvky jsou umístěny pod krytem na horní straně přístroje.

Měření, které má rozsah od 0 do 250°C se provádí prostým zamířením na sledovaný objekt s pomocí laserového zaměřovače. Stisknutím „spouště“ se teplotní obraz uloží do paměti přístroje s kapacitou sto snímků. Záznamy je možné přenést do počítače pomocí speciálního adaptéru, který zároveň slouží jako nabíječ akumulátorů zobrazovače. Dodávaný program InsideIR podporuje komplexní zpracování naměřených dat.

Systémy počítačového vidění
Počítačové vidění můžeme stručně charakterizovat jako zpracovávání obrazových dat pomocí počítače, které slouží především ke kontrole a řízení výrobních procesů. Požadavky na přesnost a kvalitu většiny produktů se neustále zvyšují, a proto je nutné zařazovat do technologického procesu nové kontrolní operace nebo nahrazovat automatickými vizuálními systémy dosud existující lidskou kontrolní sílu. Pomocí systémů počítačového vidění je možné kontrolovat rozměry dílců, jejich montážní polohu nebo kompletnost sestav. Také je možné pomocí počítačového vidění automaticky číst identifikační údaje dílů a výrobků při vstupní nebo výstupní výrobní kontrole. Tyto údaje mohou mít charakter jak alfanumerických znaků, tak čárových nebo maticových kódů.

Klasické schéma sestávající z kamery a externího počítače zpracovávajícího obrazová data bylo posunuto blíže k průmyslové praxi – vznikla inteligentní kamera. Je to autonomní kompaktní jednotka, která na základě zpracování sejmutého obrazu předává výsledek nadefinované úlohy svému okolí. U zrodu této kategorie systémů počítačového vidění stála americká společnost DVT, která se již více než deset let zabývá vývojem a dodávkami inteligentních snímačů obrazu do všech výrobních oborů s působností po celém světě. Řadou Legend 500 nabízí již čtvrtou generaci obrazových snímačů s propracovanou programovou a uživatelskou podporou. Ke snímačům je zdarma poskytováno potřebné programové vybavení, propracovaný systém školení a technické podpory včetně vzdálené diagnostiky. Otevřená komunikace uživatelů s předními aplikačními inženýry a vedením společnosti činí tuto podporu skutečně unikátní.

Inteligentní snímače Legend obsahují CMOS nebo CCD snímací prvky se standardním rozlišením 640 x 480 nebo 1280 x 1024 obrazových bodů v barvách i odstínech šedi, vlastní procesor a komunikační rozhraní – digitální vstupně výstupní linky a ethernetové rozhraní. Expoziční doba od 10 μs a asynchronní spouštění umožňuje kontrolovat výrobky pohybující se na výrobním pásu při rychlosti zpracování až několik tisíc inspekcí za minutu. Zdarma dodávaný program FrameWork obsahuje uživatelské rozhraní pro sestavení a konfigurování kontroly na počítači, firmware snímačů a emulátor umožňující běh programu bez samotného snímače. Program obsahuje širokou škálu speciálních nástrojů pro zpracování obrazu a skriptovací jazyk pro pokročilejší operace. Samozřejmostí je podpora komunikačních standardů Ethernet, Modbus, Profibus, DeviceNet, ActiveX a podpora robotických aplikací, umožňující přímou komunikaci s ostatními automatizačními prostředky kontrolního stanoviště.

 

MATERIÁLOVÉ ZKOUŠKY
Materiálové zkoušky podporuje společnosti TSI System v celé komplexnosti. Pro poznávání strukturních vlastností používaných materiálů zajišťuje dodávky vybavení materialografických laboratoří a to jak zařízení, tak spotřebních materiálů. Pro zjišťování mechanických vlastností materiálů nabízí široký sortiment tvrdoměrů a zkušebních strojů pro prakticky všechny průmyslově používané matriály.

Materialografická technika
Laboratorní technika pro přípravu vzorků německé firmy ATM je ve světě známou značkou. Představuje špičkové vybavení, které má již mnohaletou tradici v renomovaných laboratořích významných světových výrobců. Na český a slovenský trh je výhradně dodávána společností TSI System, která současně zajišťuje celkovou technickou podporu. Zařízení ATM vynikají svými technickými parametry, vysokou provozní spolehlivostí a v neposlední řadě precizním a účelovým provedením.

Dělicí stroje Brillant pro abrazivní rozbrušování materiálů zamokra zajišťují odběr vzorku beze změny jeho vlastností. Rozsáhlá řada strojů zahrnuje ruční rozbrušovačky, přesné dělicí stroje a výkonné automatické dělicí stroje až do průměru kotouče 700 mm. Široká škála standardních i speciálních upínacích přípravků usnadňuje manipulaci s děleným materiálem. Rychlé uchycení děleného materiálu, možnost volby mezi automatickým a ručním rozbrušováním, paralelní rozbrušování, automatická redukce rychlosti posunu, efektivní chlazení vzorku, ochranné bezpečnostní prvky, to je jen základní výčet vlastností dělicích strojů Brillant.

Automatické a plně programovatelné lisy Opal slouží pro zalévání malých, nepravidelně tvarovaných vzorků zatepla. V nabídce je kompletní řada lisů s jednoduše výměnnými pracovními válci až do průměru 70 mm. Lisy Opal vynikají vysoce výkonným zahřívacím a chladicím systémem a jednoduchostí obsluhy.

Zařízení řady Saphir pro mechanickou preparaci vzorků broušením a leštěním jsou vybavena jedním nebo dvěma kotouči do průměru 300 mm a mohou být  kombinována s unašečem vzorků Rubin a dávkovačem Topas. Pro laboratoře s velkým počtem připravovaných výbrusů jsou připraveny kompaktní vysoce výkonné automatické brousicí a lešticí stroje. Novinkou je systém Vacu-Jet pro uchycení brusných a lešticích podložek, který vhodně doplňuje magnetické upínací systémy. Pro nové laboratoře jsou atraktivní modulární stoly System Labor, umožňující sestavit kompletně vybavené pracoviště.

V oboru materialografie spolupracuje TSI System také s francouzskou firmou Lam Plan, která je výrobcem kompletní řady prostředků pro broušení a leštění všech druhů materiálů. Novinkou je Cameo metoda, která nahrazuje dříve používané brusné papíry a samolepicí plátna. Nová revoluční koncepce kompozitních kovových disků je určena jak pro automatické tak i ruční broušení a leštění. Cameo disky jsou k dispozici s kovovou podložkou pro magnetické upínaní nebo v samolepicím provedení.

Pro broušení se používá disk Cameo Platinum, který svou sklípkovou strukturou povrchu optimalizuje použití diamantového brusiva a umožňuje dosáhnout perfektní rovinnosti vzorků. Leštění potom probíhá na discích Silver nebo Gold. Sklípková struktura povrchu disku udržuje volné brusivo se smáčedlem, a tím prodlužuje dobu přítomnosti brusiva na lešticím disku a významně tak snižuje spotřebu diamantových produktů. Pro konečné leštění vzorků jsou k dispozici lešticí plátna Cameo White, Grey a Black a diamantové produkty na vodní bázi BioDiamant všech obvyklých zrnitostí. Produkty BioDiamant jsou biologicky rozložitelné a jsou bezpečné pro životní prostředí.

Technika pro zkoušení materiálů
V oblasti tvrdoměrů a zkušebních strojů zahájila společnosti TSI System spolupráci s italským výrobcem AFFRI, který je ve světě známý již 50 let. Jejich tvrdoměry používají vlastní patent s ochrannou známkou „AFFRI System“. Přednost této technologie spočívá v automatickém řízení celého cyklu zátěže včetně definovaného předzatížení. Tím se výrazně snižuje vliv obsluhy na výsledek měření a navíc jsou podmínky měření opakovatelné. Obsluha tak může celý cyklus měření iniciovat jedním ovládacím prvkem. U stolních tvrdoměrů stojí za povšimnutí konstrukční myšlenka soustředit veškerou zatěžovací sílu do měřicí hlavy v jedné ose se zkušebním vnikacím tělískem.

Nabídka AFFRI zahrnuje automatické tvrdoměry Rockwell-Brinell, univerzální tvrdoměry Vickers-Rockwell-Brinell s optickou jednotkou nebo CCD kamerou, přenosné digitální tvrdoměry vhodné pro všechny kovové materiály, tvrdoměry pro speciální měření tvrdosti rozměrných nebo tvarově náročných dílů, tvrdoměry pro automatizované měření tvrdosti v sériové výrobě a tvrdoměry pro měření plastických materiálů v jednotkách Shore.

Za zvláštní zmínku stojí automatický digitální tvrdoměr 330 RSD pro přímé i nepřímé metody měření. Elektronické řízení zkušebního cyklu tvrdoměru zaručuje vysokou reprodukovatelnost měření. Přístroj splňuje velmi vysoké laboratorní nároky a současně je ale díky odolnosti proti vibracím, prachu a náhlým změnám teplot vhodný pro použití i v relativně náročných průmyslových provozních podmínkách. Jeho rozsah pokrývá všechny používané tvrdostní stupnice Rockwell a Brinell s rozlišením 0,1 HRC. Výsledky měření lze přímo tisknout nebo přenášet do počítače. K dalším výhodám tvrdoměru 330 RSD patří jeho značná pracovní výška a šířka, nastavitelná výška měřicí hlavy a mnoho způsobů uchycení měřených rozměrných dílců.

V nabídce firmy AFFRI jsou také mikrotvrdoměry řady DM s automatickým cyklem zatížení a odlehčení vnikacího tělíska se zvoleným zatížením a dobou aplikace. Součástí mikrotvrdoměrů DM je motorizovaná revolverová hlava, která automaticky mění vnikací tělísko a objektiv. Ruční posuvný stolek se dvěma mikrometrickými šrouby případně digitálním odečtem nebo volitelný automatický stolek přispívají k přesnému a spolehlivému nastavení oblasti měření. K měřicímu objektivu mikrotvrdoměrů DM je možné připojit CCD video kameru. Použití programového systému AFFRI EASYDUR pak zabezpečí vysokou rychlost měření a reprodukovatelnost výsledků měření.

Ze zkušebních strojů AFFRI, uveďme jako příklad univerzální stroj pro mechanické zkoušení typu 3MZ. Jedná se o dvousloupový zkušební stroj, který lze použít pro zkoušky tahem, tlakem a ohybem, a který dále umožňuje zkoušky na střih kovů i plastů. Je použitelný také pro zkoušení pružin, tlumičů a pro specifické zkoušení podle norem ISO. Snadnou manipulaci a provádění zkoušek zajišťují dva zkušební prostory se třemi elektronickými siloměry. Stroj 3MZ5 má jmenovité zatížení 50 kN. Pro větší zatížení jsou k dispozici stroje AURA s jmenovitým zatížením až 1000 kN.

Dodáváme produkty těchto výrobců

FLUKE Raytek defelsko ernst fluke-europe ircon uesystems defelsko ircon amsterdam pcwi