Aktuální události

24.09.2019

Moderní technologie v farmaceutickém průmyslu 2019

Přijměte pozvání na exkluzivní konferenci. Brno 24.9.2019

09.10 - 13.10.2017

Pozvání na MSV 2017

Společnost TSI System se zúčastní Mezinárodního strojírenského veletrhu 2017 v Brn...

20.11 - 24.11.2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky I.

23.11 - 24.11.2016

13. Mezinárodní odborný seminář - Progresivní a netradiční technologie povrchových úprav

Konference s výstavou související laboratorní a měřicí techniky.

07.11 - 11.11.2016

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2016

Evropský kurz ultrazvukové diagnostiky v úrovni I v Česku

Zobrazit všechny události

2021 2020 2018 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002

Termokamery ve stavebnictví šetří čas i peníze

Technický týdeník, č.21

Od 1.ledna 2009 platí i v České republice povinnost zpracovávat u nových staveb průkaz energetické náročnosti budov jako součást jejich průvodní dokumentace. Hodnotí budovu z hlediska všech energií, které do budovy vstupují. Cílem je mít pod kontrolou drahé energie potřebné na vytápění, chlazení, ohřev vody, větrání i osvětlení.

Ztráty energie způsobené tepelnými mosty v důsledku špatných konstrukcí, degradací tepelně izolačních vrstev nebo poškozením stavebních konstrukcí  jsou velmi drahé. Drahé jsou také opravy přímých a nepřímých škod na budovách způsobených jejich zaplavením z poškozených rozvodných potrubí, zatopením přívalovými srážkami nebo povodněmi, zatečením dešťové vody stavebními netěsnostmi. Pro snížení finančních ztrát mohou být klíčová včasná odhalení a lokalizace skutečného rozsahu zasažení ještě před tím, než vzniknou druhotné škody.

Pro diagnostiku teplotních nehomogenit, ukazujících na degradaci stavebních konstrukcí se v současné době používají bezvýhradně přenosné ruční termokamery. Práce s termokamerou je rychlá a operativní. Termokamera v rukou zkušeného termodiagnostika dokáže detekovat kritická místa, ve kterých dochází k největším energetickým ztrátám nebo k poruchám konstrukce. Sejmutí termogramů vnějšího pláště budovy nebo povrchu místností je relativně rychlá záležitost. Vyhodnocení termogramů je pro zběhlého a se stavbou obeznámeného diagnostika poměrně snadné díky dnešní kvalitě termogramů a dalším podpůrným technologiím.

Jak pracuje termokamera

Termokamera je optoelektronické zařízení citlivé na infračervené záření emitované z měřeného povrchu. Z množství infračervené energie, která dopadá na maticový senzor termokamery se vypočítá povrchová teplota měřeného cíle. Teplejší části povrchu generují větší množství energie než ty chladnější. Pro vizualizaci se různým teplotám elektronicky přiřazují různé barvy z vybrané barevné škály. Na displeji termokamery se tedy zobrazí takzvaný termogram. Termogram je dvourozměrná barevná mapa, na které jsou místa o stejné teplotě zobrazena stejnými barevnými odstíny. Termogramy se mohou postupně při měření ukládat do paměti termokamery a později vyvolávat, editovat, exportovat či tisknout.

Tepelné mosty stavebních konstrukcí

Nejčastější místa tepelných mostů jsou u starších budov dána špatným konstrukčním řešením, u těch nových pak spíše chybným provedením nebo různými poruchami konstrukce. Typické jsou úniky tepla překlady, spárami v panelech, vlastními panely starší konstrukce, špatně nainstalovanou nebo degradovanou tepelnou izolací, nedokonalým těsněním oken a dveří, různými světlíky, dutinami a mnohými dalšími chybnými detaily.

{gallery}5{/gallery}

 

Vlhkost

Přestože termokamera není vlhkoměr a ani vlhkost jako takovou „nevidí“, umožňuje detekovat vlhkost zachycenou v materiálu nebo i pod krycí vrstvou jiného materiálu bez zjevné povrchové signalizace. Vlhké části povrchu jsou totiž ochlazovány odparným teplem. Proto se vlhká místa v exteriérech i interiérech zobrazují jako chladnější proti okolním částem, které nejsou vlhkostí zasaženy. Jinak tomu ovšem může být za slunného dne na ploché střeše, do jejíž konstrukce pronikla voda.

{gallery}6{/gallery}

 

Další stavební aplikace

Termodiagnostika je vhodná na téměř všechny prvky technického zabezpečení budov: na těsnost rozvodů vytápění, ventilace a chlazení, na kvalitu a stav jejich izolace, na lokalizaci a diagnostiku podlahového vytápění, na stav izolace parovodů a na mnoho dalších detailů. Termodiagnostikou lze účinně kontrolovat stav technických zařízení, jako jsou elektrické rozvody včetně motorů, rozvaděčů a přístrojů. Termokamera poslouží i pro diagnostiku stavebních strojů, ať to jsou jejich mechanické části, jako jsou spojky, ložiska a převodovky nebo jejich elektrické části.

{gallery}7{/gallery}

 

Termokamery Fluke

Termokamery Fluke pro stavební diagnostiku nabízí v široké řadě modelů různou škálu užitných technických vlastností:

  TiR32 TiR1 TiR TiRx TiS
Rozlišení 320 x 240 160 x 120 160 x 120 160 x 120 120 x 120
Citlivost 50 mK 70 mK 100 mK 100 mK 100 mK
Rozsah 150 °C 100 °C 100 °C 100 °C 100 °C
IR Fusion    
Alarm rosného bodu        
Předsádky W a T        
Hlasové poznámky      
Výměnné baterie        
Počet palet 15 6 6 4 3

Od nejvyššího modelu TiR32 s vysokou citlivostí, vysokým rozlišením a přídavnými objektivy přes standardní modely TiR1, TiR a TiRx až po nejjednodušší a také nejlevnější model TiS nabízí všechny modely termokamer Fluke jednoduché intuitivní ovládání a robustní provedení, které umožňuje provozovat přístroj i v drsnějších podmínkách prostředí stavební výroby a údržby. Většina z termokamer Fluke je vybavena vestavěným fotoaparátem. Na jedno stisknutí spouště se pak pořídí infračervený termogram současně s digitálním snímkem měřené scény ve viditelné oblasti spektra. Pomocí patentované technologie IR Fusion je možné oba snímky různě kombinovat a prolínat. Výsledkem je pak dokonalá a plně vypovídající obrazová dokumentace s potřebnými údaji o klíčových teplotách na zkoumané scéně a s plnou dokumentací snímaného místa. Součástí termokamer Fluke je samozřejmě programové vybavení Smart View, které umožní detailní zpracování temogramu pro jeho dokonalou analýzu, dokumentaci a archivaci.

Doplňkové měřicí přístroje

Pro dokonalé poznání všech vlastností stavby jsou k dispozici měřicí přístroje charakterizující zejFluke 975Vména teplotu a vlhkost vzduchu uvnitř stavby, určující jeho proudění, stanovující obsah CO a prachových částic.

Fluke 975 představuje kombinovaný přístroj pro kompletní kontrolu kvality vzduchu, který měří teplotu, relativní vlhkost a rychlost proudění vzduchu a vyhodnocuje obsah CO a CO2. Z naměřených hodnot počítá teplotu rosného bodu, teplotu mokrého teploměru a objemovou rychlost v potrubí. Jednodušší Fluke 971 kombinuje měření teploty, vlhkosti a obsahu CO. Pro nastavení ventilačních a klimatizačních jednotek je určený měřič tlaku a proudění Fluke 922.

Kvalitu ovzduší v interiérech umožní kontrolovat unikátní měřič počtu částic ve vzduchu Fluke 983. V šesti kanálech měří koncentraci prachových částic o velikosti 0,3 až 10 μm při volitelném vzorkování s možností ukládat cyklicky naměřená data a přenášet naměřené soubory do počítače.

Závěr

Ceny energií neustále rostou. Úměrně tomu rostou požadavky na tepelně izolační vlastnosti budov a jejich celkové technické parametry. Skutečný stav stavebních konstrukcí mohou zjistit jen kvalifikovaní diagnostici, dobře vybavení měřicí technikou. Fluke nabízí celou řadu diagnostických přístrojů, které umožní reagovat včas na problémy, které mohou postupně vést ke zbytečným ztrátám energií nebo k nákladným opravám škod, které způsobila včas neidentifikovaná závada.

Využijte tuto možnost. Zredukujte čas potřebný na zjištění problémů a ušetřete tak náklady na odstraňování přímých i druhotných škod. Zabezpečte svým zákazníkům dobře fungující stavby bez problematických energetických ztrát. Mějte pod kontrolou drahé energie.

Zpracováno podle podkladů Fluke.

TSI System s.r.o.
www.tsisystem.cz

Podrobnosti:

Dodáváme produkty těchto výrobců

FLUKE Raytek defelsko ernst fluke-europe ircon uesystems defelsko ircon amsterdam pcwi