Aktuální události

24.09.2019

Moderní technologie v farmaceutickém průmyslu 2019

Přijměte pozvání na exkluzivní konferenci. Brno 24.9.2019

09.10 - 13.10.2017

Pozvání na MSV 2017

Společnost TSI System se zúčastní Mezinárodního strojírenského veletrhu 2017 v Brn...

20.11 - 24.11.2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky I.

23.11 - 24.11.2016

13. Mezinárodní odborný seminář - Progresivní a netradiční technologie povrchových úprav

Konference s výstavou související laboratorní a měřicí techniky.

07.11 - 11.11.2016

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2016

Evropský kurz ultrazvukové diagnostiky v úrovni I v Česku

Zobrazit všechny události

2021 2020 2018 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002

Jak snadno měřit tloušťku práškové barvy

Technický týdeník, č.6

POZOR: Nyní je v nabídce nová generace měřidla práškové barvy před výpalem s rychlejším vyhodnocením.

Více informací v odkazech: 

http://www.tsisystem.cz/nova-generace-positest-pc

http://www.tsisystem.cz/positest-pc/

Stanovit tloušťku nanesené práškové barvy před vypálením bylo dosud možné jen destruktivním2011 způsobem. Na obětovaném dílu nebo vzorku, na který se nanesla prášková barva současně se zpracovávanými výrobky, proběhlo měření pomocí hřebínkové měrky. Podle ulpěných stop barvy na jednotlivých stupních měrky se určil rozsah tloušťky naneseného prášku. Takovým měřením se dalo vyhodnotit jen málo reálných dílů. Zkušební vzorky zase mnohdy neposkytovaly věrný obraz reálné situace kvůli nestejným podmínkám nanášení práškové vrstvy, které souvisí s tvarovou členitostí povlakovaného dílu. Navíc bylo nutné znát vztah mezi tloušťkou nanesené práškové vrstvy a konečnou tloušťkou vytvrzené vrstvy. Americká firma DeFelsko Corporation uvedla na trh nový přístroj, který dokáže změřit tloušťku nanesené práškové vrstvy před vytvrzením nedestruktivně a určit z ní výslednou tloušťku vytvrzené vrstvy.

PosiTector PC

Přístroj PosiTector PC Powder Checker využívá bezkontaktní ultrazvukovou metodu, jež umožňuje změřit tloušťku prášku na malou vzdálenost za krátkou dobu a zároveň na základě expertního algoritmu určí tloušťku výsledné vrstvy po vytvrzení. Přístroj sestává ze dvou částí: inteligentní ultrazvukové sondy a základní jednotky. Sonda je se základní jednotkou spojená pomocí bezdrátového rozhraní. Má vlastní displej, který indikuje vhodné měřicí podmínky a zobrazuje zjištěnou tloušťku. Celkový měřicí rozsah přístroje je od 20 do 110 μm s rozlišením 1 μm a s přesností ± 5 μm. Měřicí vzdálenost sondy od měřeného povrchu je okolo 18 mm a doba měření se pohybuje od 2 do 5 sekund. Ploc2011ha potřebná k měření musí mít průměr alespoň 2 mm.

Jednoduchý
Přístroj PosiTector PC Powder Checker je pro obsluhu velmi jednoduchý. Ihned po zapnutí je připravený k měření a pro většinu práškových barev není potřebná ani úvodní kalibrace. Hodnoty tloušťky se zobrazují jak na pomocném displeji sondy, tak na hlavním displeji základní jednotky. Ovládání základní jednotky systémem tří tlačítek umožňuje použití jedné ruky k nastavení parametrů ve funkční nabídce. Indikace měření je akustická a také optická, což je výhodné v hlučném prostředí.

Odolný
Robustní provedení přístroje PosiTector PC Powder Checker je odolné vodě, ropným produktům, kyselinám a rozpouštědlům a je také prachotěsné. Výměnný kryt měřicí sondy zabraňuje vnikání prašných částic, ke kterému by jinak v provozních podmínkách mohlo dojít. Pro zvýšení ochrany a pro pohodlné přenášení je ke každému přístroji dodáváno pryžové pouzdro na základní jednotku s magnetickou úchytkou, které umožňuje přístroj nosit pohodlně na opasku nebo jej prostě zavěsit na kovovou konstrukci. Pro uživatele je také důležitá dvouletá záruční lhůta.

Přesný
Nově vyvinutá nedestruktivní ultrazvuková měřicí metoda odpovídá požadavkům normy ASTM D7378. Tato nová metoda umožňuje přesná měření na malých dílech, na zakřivených plochách a na pohybujících se kusech. Snadná kalibrace dovolí měřit přesně i méně obvyklé práškové hmoty nebo povlaky na netradičních základních materiálech výrobků.

Univerzální
Bezdrátová komunikace mezi základní jednotkou a sondou funguje až do vzdálenosti 10 metrů. Tak se minimalizuje riziko poškození nevytvrzené povrchové úpravy, k němuž by při propojení kabelem určitě docházelo. Menu přístroje je zpracováno v několika jazycích, mezi kterými nechybí ani čeština. Displej přístroje je podsvícený pro pohodlnou práci ve špatně osvětlených provozech. Nízké energetické nároky přístroje
zaručují dlouhou provozní dobu použitých alkalických článků.

Výkonný
Přístroj PosiTector PC Powder Checker průběžně zobrazuje kromě aktuální zjištěné tloušťky vrstvy také statistické údaje, jako je střední hodnota, směrodatná odchylka, minimální a maximální hodnota a celko2011vý počet měření. Vnitřní paměť přístroje pojme 1000 hodnot, lze je uspořádat do 100 souborů. Ke každé zjištěné a do paměti uložené hodnotě je automaticky přiřazeno datum měření včetně času. Pro přenos dat přímo do tiskárny  je možné využít IR rozhraní, pro přenos naměřených údajů do počítače je určeno rozhraní USB, přes které se dá základní jednotka i napájet. Pro ukládání dat do počítače není nutné speciální programové vybavení, protože přístroj již vytváří formátovaný protokol se zjištěnými i statistickými hodnotami a přehlednými grafy. Základní jednotka umožňuje také průběžné odesílání aktuálně naměřených hodnot do kontroléru lakovací linky nebo do počítače pro vlastní zpracování. Nový způsob měření tloušťky práškových povrchových úprav přináší dosud nepoznané možnosti kontroly a řízení provozu práškové lakovny. Přístroj PosiTector PC Powder Checker umožňuje nejen rychle zjistit tloušťku vytvrzené práškové vrstvy, ale umožní ve zpětné vazbě řídit proces nanášení práškové barvy. A to přináší nejen časovou úsporu kontrolního procesu, ale také úsporu materiálu a zlepšení kvality technologického procesu.

Dodáváme produkty těchto výrobců

FLUKE Raytek defelsko ernst fluke-europe ircon uesystems defelsko ircon amsterdam pcwi