Aktuální události

24.09.2019

Moderní technologie v farmaceutickém průmyslu 2019

Přijměte pozvání na exkluzivní konferenci. Brno 24.9.2019

09.10 - 13.10.2017

Pozvání na MSV 2017

Společnost TSI System se zúčastní Mezinárodního strojírenského veletrhu 2017 v Brn...

20.11 - 24.11.2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky I.

23.11 - 24.11.2016

13. Mezinárodní odborný seminář - Progresivní a netradiční technologie povrchových úprav

Konference s výstavou související laboratorní a měřicí techniky.

07.11 - 11.11.2016

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2016

Evropský kurz ultrazvukové diagnostiky v úrovni I v Česku

Zobrazit všechny události

2021 2020 2018 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002

Endoskopické služby

Potřebujete zkontrolovat vnitřní prostory složitého odlitku? Chcete vědět v jakém stavu jsou vnitřní stěny důležitého potrubí? Je zapotřebí zaznamenat opotřebení stěn válců pístového motoru? Je při odstávce technologie nutná vizuální kontrola těžko přístupných míst? Tyto a podobné otázky mají společného jmenovatele – endoskopická kontrola.

Endoskopická kontrola je vysoce efektivní nástroj pro posuzování stavu částí jak nových tak již provozovaných zařízení, které jsou pro přímou vizuální kontrolu nedostupné. Preventivní endoskopické kontroly mohou podpořit rozhodnutí o včasné výměně vadných součástí, a tak zabránit daleko větším následným škodám nebo umožnit kvalifikované rozhodnutí o prodloužení životnost odložením výměny kritických dílů. Takové postupy jsou provozně účelné a zejména velmi ekonomicky výhodné.

Pokud jsou potřeby endoskopických kontrol stálé a pravidelné, je vhodné vlastnit potřebné technické vybavení. Co ale dělat v případě, že se jedná o havarijní situaci, ojedinělou potřebu nebo pravidelnou kontrolu malého rozsahu, kdy vhodný technický endoskop není k dispozici nebo se jeho nákup nevyplatí? Na tuto otázku se nabízí jednoduchá odpověď – využít endoskopické služby.


ENDOSKOPICKÉ SLUŽBY
Společnost TSI System nabízí endoskopické služby pro nejširší okruh zájemců z prakticky všech technologických oborů. Endoskopické služby můžeme rozdělit do několika typických skupin:
· Výrobní kontrola: vnitřní svary potrubí nebo konstrukcí, běžně nepřístupná místa složitých odlitků, přesné vývrty a jejich průniky.
· Preventivní prohlídky technologických zařízení: kontrola čistoty lisovacích forem, zjišťování stavu vnitřních stěn nádrží, posuzování úspěšnosti čisticích postupů potrubí.
· Provozní kontroly dopravní techniky: letecké motory, draky letadel, pístové motory, převodovky, ložiska.
· Havarijní situace: posouzení nutnosti demontáže složitých celků, hledání povrchových vad vnitřních povrchů, zjišťování stavu destruovaných konstrukcí.

Endoskopické služby zahrnují poskytnutí vhodné techniky včetně kvalifikované obsluhy, která provádí potřebnou manipulaci se zvoleným endoskopem podle přání a pokynů zadavatele. Tím je zajištěno, že jsou nejlépe využity technické parametry použitého zařízení, že je zkrácen čas kontroly na minimum a že se zadavatel může plně věnovat vyhodnocování získaných snímků sledovaných míst.

 

TECHNICKÉ MOŽNOSTI
Důležitým aspektem nabízených endoskopických služeb jsou technické možnosti používaného vybavení. Společnost TSI System má k dispozici vlastní nejmodernější technické endoskopy, které jsou zárukou vysoké kvality nabízených služeb.

Základním nástrojem pro nepřímou vizuální kontrolu je videoendoskop VideoProbe XL PRO, jehož průměr sondy je 6 mm a délka zaváděcí trubice je 3 m. Sonda umožňuje všesměrové natáčení a je vybavena objektivy pro pozorování blízkých i vzdálených předmětů. Vysoká intenzita světelného zdroje zabezpečuje úspěšnou kontrolu i velmi tmavých povrchů. Díky plně digitálnímu zpracování obrazu je možné jednotlivé snímky ukládat do paměti přístroje a doplňovat komentáři. Ke každému snímku lze připojit textový popis nebo hlasovou poznámku, která je zaznamenána mikrofonem v ovládací jednotce videoendoskopu.

Významnou vlastností používaného videoendoskopu je jeho schopnost měřit rozměry pozorovaných objektů. S rozlišením až 0,01 mm dokáže určit příčný rozměr, hloubku i šikmou vzdálenost pozorovaného poškození kontrolovaného dílu. Výsledky měření jsou uchovávány spolu s uloženým snímkem.

Zaznamenané snímky se přenáší do počítače pro další zpracování a archivaci. Pro kontinuální záznam průběhu kontroly je k dispozici výstup standardního videosignálu.

Pro kontrolní úlohy, pro které je vhodné použít pevné boroskopy, je k dispozici celá řada těchto optických nástrojů od miniaturních boroskopů až po komfortní boroskopy s proměnným zvětšením a nastavitelným úhlem pohledu.

Na základě spolupráce se společností Proxis může TSI System nabídnout i endoskopické služby, vyžadující další technické vybavení. Jedná se například o speciální fibroskopy, které umožňují kontrolu přístupovými otvory o průměru od 2 mm, dlouhé boroskopy a speciální průmyslové videoendoskopy. Kromě endoskopů je možné využít i dalších zařízení pro nepřímé vizuální kontroly, jako jsou optické teleskopy se snímací kamerou, potrubní kamery, robotizované kamerové vozíky a videomikroskopy. Většina těchto zařízení byla v rubrice Vizuální novinky popsána a jsou součástí rozsáhlého sortimentu firmy Evevrest VIT.

 

DOKUMENTAČNÍ SCHOPNOSTI
Nedílnou součástí endoskopických služeb je poskytnutí dokonalé dokumentace kontroly. Digitální obrazová technika na vysoké technické úrovni nabízí mnoho možností dalšího zpracování získané obrazové informace. Je možné upravovat jasové i barevné poměry snímku a měnit zvětšení i výřez tak, aby se co nejlépe zvýraznila sledovaná vlastnost kontrolovaného předmětu.

Digitální záznam snímků VideoProbe XL PRO umožňuje jejich další přímé zpracování, obraz ostatních endoskopů lze zachytit připojenou kamerou nebo digitálním fotoaparátem. Ten může navíc sloužit pro dokumentaci celkového uspořádání v místě kontroly.

Výsledky kontroly je kromě standardního tištěného protokolu možné také přímo přenášet elektronickou poštou nebo předávat zaznamenané informace na vhodném médiu podle požadavků zadavatele kontroly.

Dodáváme produkty těchto výrobců

FLUKE Raytek defelsko ernst fluke-europe ircon uesystems defelsko ircon amsterdam pcwi