Aktuální události

24.09.2019

Moderní technologie v farmaceutickém průmyslu 2019

Přijměte pozvání na exkluzivní konferenci. Brno 24.9.2019

09.10 - 13.10.2017

Pozvání na MSV 2017

Společnost TSI System se zúčastní Mezinárodního strojírenského veletrhu 2017 v Brn...

20.11 - 24.11.2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky I.

23.11 - 24.11.2016

13. Mezinárodní odborný seminář - Progresivní a netradiční technologie povrchových úprav

Konference s výstavou související laboratorní a měřicí techniky.

07.11 - 11.11.2016

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2016

Evropský kurz ultrazvukové diagnostiky v úrovni I v Česku

Zobrazit všechny události

2021 2020 2018 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002

Bezkontaktní měření teploty pod taktovkou Rayteku

Kovarenstvi Teplota je v mnoha ohledech velmi důležitým ukazatelem, od jehož správného nastavení se odvíjí zdárné provedení či dokončení technologického úkonu. Sledování teploty je proto zapotřebí věnovat odpovídající pozornost – ovšem ne vždy je to tak jednoduché, jak bychom si přáli. Teplotu je potřeba měřit např. v místech špatně přístupných nebo tam, kde panují extrémní podmínky.

V takové chvíli se neocenitelným pomocníkem stávají bezkontaktní teploměry. Že mezi špičku v tomto oboru patří společnost Raytek, jistě netřeba dvakrát zdůrazňovat.

Stejně tak by bylo pomyslným nošením dříví do lesa její obšírné představování – takže jen velmi stručně. Především si připomeňme, že firma Raytek, kterou v České a Slovenské republice zastupuje společnost TSI System, letos slaví čtyřicáté výročí založení. Hlavní pole působnosti Rayteku leží v oblasti bezkontaktního měření teploty založeného na principu snímání infračerveného záření. Bezkontaktní snímače teploty přitom představují kvalitu a spolehlivost založenou na pokročilé digitální technologii. Své výrobky Raytek konstruuje tak, aby prakticky nepotřebovaly údržbu a aby splňovaly certifikační parametry a normy lokálně, regionálně i mezinárodně.

Raytek nalezl v české společnosti TSI System velmi silného spojence. TSI System je totiž schopna poskytnout také konzultace, zpracování projektové dokumentace, informační servis, celá technologická řešení, záruční i pozáruční servis, semináře, kurzy, odborná školení apod.

Kovarenstvi Z ručních přístrojů ze současné nabídky společnosti Raytek stojí rozhodně za zmínku pyrometry řady 3i.

Jedná se o zařízení robustní a jednoduše použitelná pro rychlá bezkontaktní a nedestruktivní měření teploty. S jejich pomocí lze měřit provozní teploty různých zařízení (mechanická, elektrická, výrobní apod.) bez nutnosti jejich odstávky z provozu. Výhodou bezkontaktních teploměrných systémů je fakt, že měření lze provádět v místech nepřístupných nebo nebezpečných. Tyto skutečnosti znamenají, že bezkontaktní měření přispívá ke zvýšení kvality produkce a k její větší efektivitě. O dalších faktorech (úspora pracovního času, zvýšení bezpečnosti apod.) se snad ani není nutné rozepisovat.

Kovarenstvi Modely 1M a 2M této řady jsou svými vlastnostmi a provozními parametry určeny pro měření při výrobě a tepelném zpracování kovů. Mimo „běžného“ měření teploty v reálném čase mohou zobrazovat ještě hodnoty minimální, maximální, průměrné a rozdílové.

Přístroje jsou velmi „uživatelsky přívětivé“ – mj. automaticky přizpůsobují podsvětlení displeje aktuálnímu prostředí, takže nevznikají problémy se čtením údajů ani v extrémně špatných podmínkách. Umožňují do vestavěné paměti ukládat až 100 datových záznamů – není proto nutné používat poznámkové bloky, záznamníky nebo jiná vnější zařízení. Prostě stačí obejít požadované lokality a následně získané informace přenést buď přímo na tiskárnu nebo do počítače. Kabel pro digitální komunikaci a analogový výstup je součástí dodávky.

Je všeobecně známou skutečností, že jeden „zaměřovací“ režim není vhodný pro všechny aplikace. Pyrometr proto nabízí několik voleb, aby bylo možné vybrat si způsob nejvíce odpovídající příslušnému účelu:
. Jednoduchý laser – paprsek označuje střed měřené plochy.
· Dvojitý laser – dva paprsky označují průměr měřené plochy.
· Křížový laser – bod zkřížení dvou paprsků v ohnisku označuje minimální měřenou plochu.
· Optické zaměřování – přístroj směřovaný na cíl pouze opticky (vhodný např. při použití za silného denního světla a při měření jasných cílů).
· Optické zaměřování s laserem – optické zaměřování kombinované s jednoduchým laserem.

A ještě několik technických parametrů: model 1M má rozsah měřených teplot mezi 600 až 3000°C, 2M pak mezi 200 až 1800°C. Přesnost je ±1%. Doba odezvy měřicího přístroje (550 ms) je přitom dostatečně krátká pro ruční měření. Přístroje mohou pracovat v prostředí s okolní teplotou v rozsahu 0 až 50°C.

Ovšem ne vždy a všude naleznou uplatnění výše popsané ruční přístroje. Mnohdy je nutné teplotu sledovat trvale a pokud možno i na několika místech. V takovém případě nastupují ke slovu systémy s pevně instalovanými pyrometry. I pro tyto případy má Raytek řešení – jeho jméno je Marathon. Přístroje této řady slouží k měření středních až vysokých teplot, díky čemuž nalézají uplatnění v hutích, ocelárnách, slévárnách a kovárnách.

Řada Marathon se skládá ze dvou základních typových řad přístrojů:
· Kompaktní pyrometry Marathon MA a MR
Kovarenstvi Jednopásmové pyrometry MA naleznou uplatnění především tam, kde je třeba přesné měření teploty rychle se pohybujících předmětů při výrobě oceli, odlévání kovů a tepelném zpracování kovů. Mají velmi krátkou časovou odezvu a velmi kvalitní optickou charakteristiku. Dvoupásmové (poměrové) pyrometry MR jsou konstruovány pro měření teploty malých objektů,případně objektů v pohybu, částečně zastíněných kouřem, vodní párou, částicemi prachu v ovzduší či mechanickými překážkami.

· Pyrometry s optickým kabelem Marathon FA a FR
Kovarenstvi Jsou nasazovány především tam, kde je nutné snímat teplotu z bezprostřední blízkosti. Miniaturní hlavice na optickém kabelu v délce až 10 m může pracovat bez přídavného chlazení až do 315°C. Je možné je použít i v silných magnetických polích. Pro přesné zaměření cíle je k dispozici speciální zaměřovací světlo nebo laser. Bohaté příslušenství je pro ochranu před mechanickým poškozením. Pyrometry jsou v provedení s jednopásmovým i poměrovým principem měření podobně jako u kompaktního provedení MA a MR.

V závislosti na typu jsou výše uvedené bezkontaktní teploměry schopné měřit hodnoty až do 3 000°C. Jejich robustní konstrukce poskytuje vysoký uživatelský komfort. Přístroje lze nastavovat dálkově přes digitální rozhraní RS485 nebo manuálně (v tomto režimu je obsluhující pracovník o parametrech nastavení informován pomocí lokálního čtyřmístného displeje). Výstup dat je zajišťován obousměrnou digitální komunikační linkou nebo analogovým výstupem 4-20 mA a kontakty relé. Rychlost odezvy jednotlivých modelů se pohybuje v rozmezí 1 až 10 ms, dosahováno je optického rozlišení až 300:1. Volitelným doplňkem zařízení Marathon MA a MR je termoplášť dlouhodobě odolávající teplotám až 315°C. Vlastnosti přístrojů celé řady lze charakterizovat slovy rychlost, vytrvalost a výkonnost.

Bezkontaktní trvalé měření teplot ale není tím jediným, co Marathon umí. Vzhledem k tomu, že se jedná o dodávku celého systému, tento s pomocí vlastního programového vybavení Marathon DataTemp dokáže nejen dálkově nastavovat a měnit parametry a zajišťovat přenos dat, jak již bylo uvedeno výše, ale provádět též statistické a trendové analýzy. Samozřejmostí jsou i poplachová hlášení při odchylkách od normálu.

Podtrženo, sečteno – bezkontaktní teploměry z produkce společnosti Raytek jsou spolehlivým partnerem pro běžnou kontrolu i systematické monitorování procesů při tepelných úpravách kovů.

TSI System

Dodáváme produkty těchto výrobců

FLUKE Raytek defelsko ernst fluke-europe ircon uesystems defelsko ircon amsterdam pcwi