Aktuální události

24.09.2019

Moderní technologie v farmaceutickém průmyslu 2019

Přijměte pozvání na exkluzivní konferenci. Brno 24.9.2019

09.10 - 13.10.2017

Pozvání na MSV 2017

Společnost TSI System se zúčastní Mezinárodního strojírenského veletrhu 2017 v Brn...

20.11 - 24.11.2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2017

Kurz ultrazvukové diagnostiky I.

23.11 - 24.11.2016

13. Mezinárodní odborný seminář - Progresivní a netradiční technologie povrchových úprav

Konference s výstavou související laboratorní a měřicí techniky.

07.11 - 11.11.2016

Kurz ultrazvukové diagnostiky 2016

Evropský kurz ultrazvukové diagnostiky v úrovni I v Česku

Zobrazit všechny události

2021 2020 2018 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002

Bezkontaktní měření teploty mýtů zbavené

Bezkontaktní měření teploty nalézá uplatnění v mnoha oborech. Jednak jsou to obory, které bychom mohli označit jako „běžné“ – kde si každý dokáže potřebu sledování teploty představit. Sem patří třeba výroba, sledování tepelných úniků ze staveb či správné funkce topení, sledování ohřevu povrchů… Tato metoda však může nalézt – a stále častěji také nalézá – uplatnění i v méně tradičních oborech, jako je i nedestruktivní zkoušení materiálů a výrobků. Touto metodou je například možné sledovat změny v materiálové struktuře při mechanickém namáhání nebo určovat kvalitu svarových spojů. Obecně termodiagnostika pomáhá při odhalování materiálových i konstrukčních problémů v komplexních elektro-mechanických soustavách.

Představujeme novinku firmy Raytek – termografickou kameru ThermoView Ti30. Ta totiž boří hned trojici mýtů, které se spojují s tímto oborem:
1) Bezkontaktní měření teploty je drahé.
2) Bezkontaktní měření teploty je náročné.
3) Na podobnou činnost je lepší pozvat si specializovanou firmu.

Začneme hezky odzadu. Ano, na jedno měření za rok nebo jen v případě havárie je lepší pozvat školeného odborníka s příslušným vybavením. Jenomže je otázkou, zdali to dostačuje. Pro „vykázání práce“ rozhodně ano, jenomže… Pravidelné měření teploty umožňuje postupně minimalizovat náklady na opravy a s nimi spojenou pracovní sílu díky tomu, že závady dokáže zavčas odhalit. Tato prevence zároveň pomáhá redukovat náklady na náhradní díly. Ve výrobě pak zamezuje výkyvům kvality a s tím souvisejícímu riziku ztráty části produkce. Zkrátka a dobře: prevence rovná se předcházení výrazně větším škodám nebo nepříjemnostem.

A na každodenní opakovaná měření si asi těžko budeme zvát specializovanou konzultační firmu. Stejně tak ale není nutné obávat se nároků spjatých s bezkontaktním měřením teploty (teď budeme bořit mýtus číslo dva). Termografická kamera ThermoView Ti30 je přístroj k obsluze nesmírně jednoduchý, a přitom vynikajících technických i provozních parametrů.

Kamera pracuje s technologií „Point-shoot-and-read“, což by se dalo volně přeložit jako zaměř, změř a zjisti. ThermoView Ti30 má tvar větší pistole a hmotnost 1,2 kg, takže se s ní velmi snadno manipuluje. V přední části je měřicí optika, v zadní pak displej. Na něm je vidět obraz měřeného objektu (k výběru je několik módů zobrazení: černobílý, barevný apod.) společně s dalšími parametry. Na displeji se přitom zobrazuje i „zaměřovací kříž“, takže není nejmenších pochyb o tom, kterého předmětu byla teplota změřena. U displeje je trojice provozních tlačítek, další ovládací prvky jsou umístěny pod bezpečnostním krytem na horní straně přístroje.

Měření se provádí prostým zamířením „pistole“ na sledovaný objekt (velmi malé součástky je možné přesně zaměřit pomocí laserového ukazovátka) a stisknutím „spouště“. Neprodleně získáte požadované informace. Rozsah měření je v případě termografické kamery ThermoView Ti30 od 0 do 250 stupňů Celsia (odchylka je přitom plus minus dva stupně nebo dvě procenta z měřené hodnoty). Spektrální rozsah přístroje je 7 až 14 µm. Poměr vzdálenost ku velikosti měřeného objektu je 90 : 1, nejmenší měřicí vzdálenost je 60 cm.

Teplotní snímky jsou ukládané do paměti kamery, kam se jich vejde cca jedno sto. Snímky se následně nahrávají do počítače – děje se tak s pomocí speciálního adaptéru, který zároveň slouží jako dobíječka akumulátorů (vydrží nejméně pět hodin normálního provozu). Použít je možné i USB kabel, což ocení zejména pracovníci v terénu, kde je často zapotřebí získaná data ihned zpracovat a vyhodnotit v notebooku. Společně s kamerou ThermoView Ti30 je dodávaný také specializovaný počítačový program InsideIR běžící na platformě Windows. Stačí jej jednou nakonfigurovat, v pravidelných intervalech do něj nahrávat aktuální naměřená data – a sám bude zpracovávat analýzy, histogramy či reporty. Automaticky také upozorní na odchylky od původních (resp. normálních) hodnot. Bezkontaktní měření teploty opravdu není náročné. Alespoň ne s termografickou kamerou ThermoView Ti30.

A co mýtus číslo jedna? Informujte se ve společnosti TSI System a uvidíte, že bezkontaktní měření teploty vůbec není drahé. Rozhodně ne ve srovnání s hodnotami, které s jeho pomocí můžete získat nebo „jen“ zachránit.

Dodáváme produkty těchto výrobců

FLUKE Raytek defelsko ernst fluke-europe ircon uesystems defelsko ircon amsterdam pcwi